2
2
maandag-okt-2020

Oplevering gemaal Rivium Capelle aan den IJssel

Oplevering gemaal Rivium Capelle aan den IJssel

De huidige functie van de wijk Rivium in Capelle aan den IJssel wordt deels gewijzigd van bedrijventerrein naar wonen. Daarnaast vindt uitbreiding van de wijk Fascinatio plaats. Gemaal Rivium in de gelijknamige wijk Rivium zorgt ervoor dat rioolwater naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie AWZI Kralingseveer wordt afgevoerd. In de kelder van eindgemaal Rivium komt ook het afvalwater binnen van de hoofdgemalen van de wijken ’s Gravenland, Capelle-West en Fascinatio.

Door de toename van inwoners, neemt ook het aanbod van afvalwater toe. Daarnaast is het gemaal aan het einde van zijn technische levensduur. Reden genoeg om over te gaan tot renoveren. De gemeente Capelle aan den IJssel heeft voor de aanbesteding van deze renovatie samengewerkt met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Van der Linden Pomptechniek heeft opdracht gekregen voor de renovatie. In de afgelopen maanden zijn alle werkzaamheden uitgevoerd. De capaciteit voor het afvoeren van het rioolwater is vergroot. Daarnaast is de aansluiting van het riool op het gemaal vergroot. Alles is in fases uitgevoerd en volgens de huidige Arbo-eisen aangepast. We zijn begonnen met het plaatsen van een tijdelijke pompinstallatie, waardoor het gemaal zelf tijdelijk uitgezet kon worden gedurende de werkzaamheden. Daarna zijn buiten de rioleringsbuizen vervangen, waarna de pompen en het leidingwerk in de kelder zijn vervangen. In de technische ruimte is een geheel nieuwe besturingsinstallatie geplaatst. Tijdens de inbedrijfstelling hebben we samen met de gemeente alle alarmen gecontroleerd en de communicatie met de zuivering getest. De gemeente is blij met het eindresultaat. De heer Lowa Tessers, Onderhoudsspecialist installaties bij de gemeente “Mijn collega’s en ik komen in principe dagelijks op alle hoofdgemalen. En zeker graag in dit gemaal, alles is het nieuwste van het nieuwste wat erin zit. Ook qua besturingen, het werkt gewoon supermooi. We zijn er enorm blij mee.”