2
2
maandag-mei-2019

Oplevering renovatie rioolgemaal Wulverhorst Boxtel

Oplevering renovatie rioolgemaal Wulverhorst Boxtel

1996 – Rioolgemaal Wulverhorst in de gemeente Boxtel bestaat uit 3 pompunits, met een DWA (droogweerafvoer), een RWA (regenwaterafvoer) en drainage. Het is in 1996 gebouwd door Van der Linden Pomptechniek voor de Gemeente Boxtel. Oorspronkelijk is het gemaal ontworpen met een besturing op basis van vlotters en een signalering door middel van een rode alarmlamp op de kast.

2008 – Het gemaal werd in 2008 geautomatiseerd. Wij brachten toen o.a. een PLC-besturing met een niveauregeling middels sensoren aan. Onze eigen afdeling Software ontwikkelde de besturingssoftware. De gebruikte besturingstechniek zorgde ervoor dat de gemalen autonoom bestuurd werden. Om het geheel adequaat te kunnen beheren werd de installatie vervolgens voorzien van i-View pompbesturingssoftware. Hierdoor maakten wij de installatie geschikt voor aansluiting op de i-View-server (hoofdpost) van de gemeente Boxtel. De gemeente kon (en kan) daardoor altijd en overal de status van de installatie bekijken en indien nodig direct acties uitvoeren.

2019 – Door tijdig te renoveren voorkom je problemen. De statistische kans op storingen neemt na een aantal jaren toe, het rendement van de pomp loopt terug en de energiekosten lopen evenredig op. Gemeente Boxtel neemt dit serieus en heeft vorig jaar besloten over te gaan tot een renovatie van rioolgemaal Wulverhorst. Wij renoveerden het gemaal in de afgelopen weken zowel werktuigbouwkundig als elektrotechnisch; vervangen pompen, leidingwerk en een nieuwe (gecombineerde) schakelkast. Daarnaast is de installatie nog altijd aangesloten op het realtime beheersysteem i-View, dat continu automatisch alle gegevens verzamelt, verwerkt en toont.

De gemeente en haar inwoners beschikken over een storingsvrij functionerend gemaal dat weer jaren mee kan!