2
2
donderdag-mrt-2019

Renovatie Koningstunnel Den Haag

De Koningstunnel in Den Haag is na ruim 18 jaar dagelijks gebruik toe aan een grote renovatie. Deze renovatie is nodig zodat de tunnel voldoet aan de nieuwe eisen voor tunnelveiligheid.

Renovatie Koningstunnel Den Haag

Heijmans en Siemens renoveren de Koningstunnel vanaf 1 maart. De tunnel in de Haagse binnenstad is destijds in een open bouwkuip gemaakt. In 1996 werd begonnen met de bouw van de 700 meter lange bak, waarvan 505 meter volledig overkapt is. Juni 2000 ging de tunnel open voor verkeer.

Installaties in en bij de tunnel
Om de Koningstunnel te laten voldoen aan de nieuwe eisen, worden de bestaande installaties in de tunnel compleet vernieuwd en uitgebreid. Ook op de wegen die naar de Koningstunnel leiden, worden installaties geplaatst en vernieuwd. In totaal gaat het om meer dan 40 verschillende soorten installaties. Denk hierbij aan de verlichting, ventilatie, verkeersdetectie, camera’s, noodtelefoons en vuilwaterpompen.
Op zes verschillende locaties in de tunnel zitten pompinstallaties die de tunnel droog houden. Van der Linden Pomptechniek gaat de nieuwe werktuigbouwkundige installaties installeren. De pompinstallaties worden in delen omgebouwd.

Logistiek
Het project heeft een hoge mate van logistieke uitdaging. Dit door de complexe planning die is gemaakt, gezien het groot aantal partijen dat (tegelijkertijd) in de tunnel aan het werk is. Plus maatregelen die zijn getroffen om de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken. Een uitdaging waar wij graag aan meewerken!

Foto: één van de in- en uitgangen van de Koningstunnel