2
2
donderdag-sep-2019

Renovatie rioolgemaal Peperstraat te Sevenum

Rioolgemaal Peperstraat te Sevenum ontvangt water van een groot deel van de kern Sevenum. Daarnaast wordt tevens vanaf het recreatiepark ‘De Schatberg’ en attractiepark ‘Toverland’ in dit gemaal geloosd. Sevenum maakt onderdeel uit van de gemeente Horst aan de Maas in de provincie Limburg. Het is een groot gemaal dat midden in het dorp ligt.

Renovatie rioolgemaal Peperstraat te Sevenum

Om wat meer te weten te komen over de werkzaamheden aan dit gemaal heb ik op deze locatie afgesproken met Jeroen van Druten, projectleider bij Van der Linden Pomptechniek. Als ik naar hem app waar ik precies in de Peperstraat moet zijn, appt Jeroen terug “Je ziet het vanzelf”. En dat klopt, want al rijdend door de straat zie ik verderop een grote leiding over de weg heen lopen, waarbij de weg netjes gedeeltelijk is afgezet.

Bij het gemaal ontmoet ik naast Jeroen van Druten ook Jan Bok en Geert Spreeuwenberg, beide werkzaam bij onze opdrachtgever gemeente Horst aan de Maas. Zij leggen uit dat bij de jaarlijkse inspectie naar voren kwam dat dit gemaal toe was aan renovatie. Het gemaal wordt maandelijks gereinigd en hierbij werd geconstateerd dat de kwaliteit van de put inmiddels flink achteruit liep. Reinigen werd lastiger gezien de kwaliteit van het beton, aangetast door waterstofsulfide (H²S). H²S vorming is inherent aan rioolwater. Met name als het rioolwater een lange tijd in het riool verblijft, zoals in dit geval, in combinatie met zuurstofloze omstandigheden is de kans groot dat H²S zich gaat vormen. H²S vorming in rioolnetwerken is een bekend probleem, waarbij het gas zeer schadelijk is voor het rioolstelsel; zowel beton als metaal is niet veilig voor de corroderende eigenschappen van H²S. Er was dus sprake van een redelijke calamiteit, waarbij verdere schade en eventuele storingen moesten worden voorkomen, waardoor de renovatie voorrang kreeg.

In de voorbereidende fase is bekeken hoe de werkzaamheden zo min mogelijk overlast veroorzaken voor omwonenden en verkeer. Dit vereiste enige creativiteit, omdat het gemaal direct aan de straat ligt, de huizen rondom dicht op het gemaal staan en op 2 meter afstand een gasstation staat. Het gemaal moet bij een dergelijke renovatie geheel uit bedrijf en een andere pompinstallatie neemt alles tijdelijk over. Gezien de ongelukkige ligging van de ontvangstput is de tijdelijke pompinstallatie uiteindelijk schuin aan de overkant geplaatst. Daarom is er een constructie gebouwd waarbij de persleiding door de lucht over de weg heen loopt.

Nadat de werkzaamheden waren aangevangen en de put werd drooggelegd, bleek al snel dat een deel van het leidingwerk ook aan vervanging toe was. Gelukkig waren pompen en pompvoeten in goede staat, doordat deze onderdelen doorgaans onder water staan en daardoor niet met H²S in aanraking komen. De put is droog en schoon gemaakt en gestraald. Kleine lekkages zijn gerepareerd door middel van betoninjectie. Daarna zijn een nieuwe afdeklaag plus een speciale coating aangebracht om het beton opnieuw te beschermen tegen H²S. Vervolgens installeerden wij het nieuwe leidingwerk.

Inmiddels is de tijdelijke pompinstallatie verwijderd en is de oorspronkelijke installatie weer in bedrijf genomen. Rioolgemaal Peperstraat te Sevenum kan er weer vele jaren tegenaan.

Renovatie Peperstraat Horst aan de Maas

V.l.n.r. Jan Bok, Jeroen van Druten en Geert Spreeuwenberg.